Object Detail


Date
1969-1985
Period
20th century
Media
Painted wood sculpture
Measurements
Center: 128 1/8 x 59 1/16 x 11 3/16 inches
Left: 109 7/8 x 22 x 9 1/8 inches
Stand: 4 x 25 1/8 x 6 inches
Right: 114 13/16 x 21 1/2 x 5 1/4 inches
Stand: 4 x 18 x 6 inches
Center:
Bottom left: 25 5/8 x 19 11/16 x 11 1/8 inches
Bottom center: 25 5/8 x 19 11/16 x 11 1/8 inches
Bottom right: 25 5/8 x 19 5/8 x 11 1/8 inches
Middle left: 25 9/16 x 19 11/16 x 11 1/8 inches
Middle center: 25 9/16 x 19 5/8 x 11 1/8 inches
Middle right: 25 9/16 x 19 11/16 x 11 1/16 inches
Top right: 25 5/8 x 19 9/16 x 11 1/8 inches
Top middle: 25 5/8 x 19 5/8 x 11 1/4 inches
Top left: 25 9/16 x 19 13/16 x 11 inches
Crown left: 51 1/8 x 19 ¾ x 11 1/4 inches
Crown middle: 51 1/8 x 19 5/8 x 11 1/4 inches
Crown right: 51 1/8 x 19 5/8 x 11 3/8 inches
Classification
Subject Category
abstract form
Credit Line
Bequest of Nathan Berliawsky, 1980.35.30
Accession No
80.35.30
Context
Nevelson’s lifelong desire to experiment often led her to transform her works after they were initially made. This piece began as three rows of boxes that formed a tall rectangle, whose rhythmic variations of shadows she described as “undeniably musical.” While preparing for her 1985 show at the Farnsworth, she decided to add two rows of boxes at the top and the vertical constructions flanking it on either side “to better hold the space of the alcove” where it was to be displayed.

Featured in “Maine and American Art: Farnsworth Art Museum” with thanks to the Henry Luce Foundation and Wyeth Foundation for American Art.

Classification

 Share